Povijest radija i njegova popularnost nekad i danas

Nekad, do prije kojeg desetljeća, odnosno u vremenu ”prije interneta”, laički razmišljajući i realno gledajući, jedina konkurencija radio postajama bio je TV program. Izbor vam je bilo ili jedno ili drugo, a je li to bila prednost ili mana? Gledajući s aspekta radija, sigurno im je to bila prednost: dakle, imali su samo jednog ”konkurenta”, televiziju. Danas, situacija za radio postaje je bitno kompliciranija i zahtjevnija: ne ”bore” se samo s televizijama, već i s internetom i mogućnostima koje on nudi: definitivno pojava i razvoj interneta totalno mijenjanju ulogu i radija i televizije u povijesti!

Uloga i mogućnosti radija u vremenu interneta

Iskreno, budimo realni: svima nama je danas najčešće korišteni izvor informacija i informiranja internet, pa bilo to na način da tražimo malo zabave putem Mummys gold hrvatski, bilo da tražimo način doći do pravodobne informacije o događanjima u svijetu i oko nas.

Informirati se nikad nije bilo lakše i brže nego danas, u vrijeme interneta: doslovce svijet je postao ”globalno selo”, baš kao što je predvidio na neki način Marshall McLuhan, upotrebljujući po prvi put taj izraz još 1960. godine u jednom svojem djelu.

Preko interneta i zahvaljujući njemu, realno, danas praktički pa svatko tko ima malo informatičkog znanja i pismenosti može osnovati i vlastiti radio, te emitirati program preko streaminga na internetu. Naravno, takve novonastale i “brzonastale” stanice sigurno kvalitetom programa i sadržaja ne mogu konkurirati radio postajama s tradicijom i kvalitetnim program. Ali nažalost ipak predstavljaju ne baš zanemarivu konkurenciju. U drugu ruku ta je konkurencija postala i pozitivna stvar: natjerala je da se kvaliteta radio programa i emisija – govorimo o radio postajama kojima je stalo do toga – bitno poboljša zadnjih godina. Te radio postaje, naravno, onda i same koriste prednosti interneta: puno im je lakše i brže doći do informacija: nekad ste morali ulagati u dopisnike, tehniku, putovanja, da bi došli do informacije, a danas je to moguće kroz par klikova mišem. A sve na korist nas slušatelja, srećom.