Najbolje hrvatske radio stanice: Hrvatski radio

Najstariji radio na jugoistoku Europe, Radio Zagreb, osnovan je jako daleke 1926. godine, točnije 15. svibnja navedene godine. Zašto počinjemo s tim podatkom ovaj članak kojem je tema hrvatski radio? Pa zbog jednostavne činjenice da je današnji Hrvatski radio u biti sljedbenik, odnosno nasljednik, tog nekadašnjeg Radija Zagreba. Također, bitno je za istaknuti da Hrvatski radio danas predstavlja nacionalnu radio stanicu, u sastavu Hrvatske radiotelevizije, te da emitira čak 16 programa, odnosno ima 16 različitih stanica (programa) u svom sastavu.

Uloga Hrvatskog radija u hrvatskom eteru

Slušateljima su svakako najpoznatija tri nacionalna programa Hrvatskog radija: Prvi, Drugi, te Treći program. Koncepcijski i programski gledano, svaki od njih ima drugačiju ulogu.

Prvi program Hrvatskog radija orijentiran je na informativni i edukativni program. Možemo reći da mu je zadaća pratiti sva događanja u kulturi i društvu u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Naglasak programa je na informativnim emisijama (vijestima). Najpoznatije emisije su: Dnevnik, Kronika dana, emisije za poljoprivrednike, pomorce, iseljeništvo…

Drugi program Hrvatskog radija zamišljen je za nijansu ležernijim od programa Prvog. S programom je započeo 1964. godine, a od 1989. počinje i s cjelodnevnim, 24-satnim programom. U njihovu svakodnevnom programu možete slušati mozaične i zabavne emisije uživo, kontakt emisije, i slično. Vjerojatno najpoznatija emisija Drugog programa je emisija Sport i glazba, koja već desetljećima, kombinirajući navedeno, najčešće subotom i/ili nedjeljom popodne, zaokuplja pozornost vjernih slušatelja. Drugi program poznat je i svim našim vozačima, jer redovito donosi izvještaje HAK-a o stanju na cestama i u prometu.

Treći program Hrvatskog radija pokrenut je kad i Drugi, 1964. godine. Zamišljen je koncepcijski kao program koji prvenstveno radi na promicanju hrvatske kulture: nudi zahtjevnije i ozbiljnije sadržaje iz sfera znanosti, kulture i društva. Glazbeni dio Trećeg programa također je za nijansu ozbiljniji od Prvog i Drugog: baziran je uglavnom na odabiru ozbiljne, alternativne i suvremene hrvatske i svjetske glazbe.