Programi današnjih najpopularnijih radio postaja u Hrvatskoj

Kako bi slušanost radio postaja bila na zadovoljavajućoj razini, osnovno što moraju osigurati svojim slušateljima jest kvalitetan i zanimljiv radio program. Više je načina kako to postići, ako gledamo koncepcijski: moguća je orijentacija na glazbu, ili političke emisije, ili vijesti, možda zabavni kontakt program, možda sportske teme – sve od nabrojenog ima i može imati svoju publiku. Ovom prilikom pogledajmo malo koje su najpoznatije i najkvalitetnije informativne emisije u hrvatskom eteru.

Informativne emisije u programima hrvatskih radio postaja

Vjerojatno najpoznatija hrvatska radijska informativna emisija jest ”Kronika dana” Prvog programa Hrvatskog radija. Spomenuta emisija emitira se već desetljećima svakodnevno na spomenutoj radio postaji u 22 sata. Vrlo poznat je i ”Dnevnik” na istoj radio postaji, svaki dan od 19 sati. Kvalitetom puno ne zaostaju ni ”Vijesti” svaki puni sat također na istoj postaji. Sve tri spomenute informativne emisije karakteriziraju ozbiljnost sadržaja i vrlo profesionalan pristup svakoj temi, kao što i priliči nacionalnom radiju u sastavu Hrvatske radiotelevizije.

”Antena 60 minuta”, pak, najpoznatija je i centralna informativna emisija u programu Radija Antene Zagreb, na rasporedu svaki dan od 17 sati. Spomenuta emisija možda je ipak za nijansu ležernija i opuštenija od emisija Hrvatskog radija: više je ”magazinskog” tipa i koncepta. Svakako i takvim pristupom privlači i zadržava velik broj stalnih slušatelja i fanova.

”Aktualni 101” također predstavlja naziv emisije za koju su, pa slobodno možemo reći, svi čuli. ”Aktualni 101” dio je programa, naravno, Radija 101- radija koju je najbitniju ulogu u hrvatskom medijskom prostoru definitivno imao u 90-ima. Sjetimo se samo skupa potpore njihovu radu i protiv gašenja 1996. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na kojem je bilo 100-tinjak tisuća ljudi; to je bio najveći skup potpore takve vrste u hrvatskoj povijesti! Rad spomenute radio postaje oduvijek karakteriziraju pridjevi kao bez cenzure, bez kompromisa, urbani i drugačiji – na tom tragu je i središnja njihova informativna emisija.