Konačno zabranjeno koćarenje u Jabučkoj kotlini

24.05.2017

Hrvatske i talijanske organizacije okupljene oko projekta “Adriatic Recovery Project” pozdravljaju odluku Hrvatske da zabrani ribolov pridnenih vrsta, kao i malih pelagijskih vrsta u međunarodnim vodama Jabučke kotline, jednom od najvažnijih mrijestilišta i rastišta oslića i škampa u Jadranu i rijetkom dubokomorskom ekosustavu Mediterana. U Jabučkoj kotlini godinama je bilo nekontroliranog izlova.

Ova odluka predstavlja važan rezultat za obnovu fonda i morskih ekosustava u Jadranu, morskom bazenu značajno obilježenom koćarskim ribolovom odgovornim za promjenu pridnenih ekosustava, smanjenje biološke raznolikosti i desetkovanje ribljih fondova.

U veljači ove godine talijanska organizacija MedReAct i Adriatic Recovery Project predstavili su Općoj komisiji za ribastvo Sredozemlja prijedlog za uspostavljanje područja ograničenja obavljanja ribolova u Jabučkoj kotlini, koji podrazumijeva zabranu pridnenog ribolova korištenjem koća i parangala. Znanstveni savjetodavni odbor (SAC) jučer je prihvatio prijedlog, te će isti biti predstavljen u listopadu na Konferenciji GFCM-a u Crnoj Gori.

“Sada čekamo”, izjavila je Domitilla Senni iz MedReAct-a, “istovjetnu inicijativu našeg ministarstva koja će odražavati iste mjere koje je primijenila Hrvatska, uključujući zabranu ribolova pelegijske ribe, što će osigurati potpunu zaštitu mrijestilišta i osjetljivih morskih ekosustava prisutnih na tom području”.

Sva riba u Jadranu se prekomjerno izlovljava. Tako je kod oslića zabilježena stopa izlova pet puta viša od granica održivosti, iako se ulov gotovo prepolovio između 2006. i 2014.

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez Adriatic Recovery Project koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije s ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.
Projektom koordinira MedReAct – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche te uz podršku nevladivnih organizacija Greenpeace u Hrvatskoj, NAŠ Jadran, Ad Adriaticum, BIOM, Clean Adriatic Sea Alliance, Eco Hvar, Udruga Održivi Otok i Udruga Zdravi grad.

Vremenska prognoza:
  • Clear
   Now
   7°C
  • Intermittent clouds
   21.02.2019
   15°C / 8°C
  • Intermittent clouds
   22.02.2019
   16°C / 3°C