Mediteranski festival knjige

25.04.2017

Po prvi put u Dalmaciji, od 3. do 7. svibnja, održat će se Mediteranski festival knjige (MFK) u velikoj dvorani ŠC Gripe u Splitu i na jednom mjestu okupiti izdavače knjiga i autore te sve ljubitelje pisane riječi. Cilj MFK je popularizacija pisane riječi i poticanje čitanja knjiga. Festivalu sudjelovati više od 60 nakladnika iz Hrvatske, a predstavit će se i preko 10.000 novih naslova.
Ulaz je slobodan, a posjetitelje tijekom 5 dana Festivala očekuje vrlo raznolik program koji će se održavati na čak 3 pozornice. Program je podijeljen na dnevni i večernji dio, a prati nekoliko programskih linija. Središnja tema ovogodišnjeg Festivala je “Mediteran – od zemalja, politika, izbjeglica i kultura”.
U sklopu dijela programa pod nazivom “Mediteranski brevijar” održat će se četiri panel-diskusije na kulturološke, političke i znanstvene teme te paneli na temu izbjegličke krize i previranja na Mediteranu. Druga programska linija pod nazivom “Dalmacija u mom fokusu” promovirat će se izdanja vezana za Dalmaciju, od priručnika i publikacija s etno i gastro temama pa do publicistike o Dalmaciji.
Dječji program bit će realiziran u suradnji s lokalnom zajednicom pa će tako biti izveden igrokaz Nikoline Jurišić “Kikica i Donko” u suradnji s učenicima o.š. Lučac iz Splita, dok će ljubitelji stripa uživati u Gaturrovoj radionici crtanja stripa koja će se organizirati svaki dan od 11:30 – 13 sati (prijave na iris.illyrica.books@gmail.com).
Slobodan Šnajder, Jurica Pavičić, Matko Sršen i Ivo Žanić samo su neka od imena autora koji će sudjelovati na Mediteranskom festivalu knjige, a na kojem će se predstaviti i Andrej Nikolaidis (Mađarska rečenica) u sklopu međunarodnog programa ‘Med i teran’.

Osim zanimljivih panel diskusija, susreta s autorima i promocija novih naslova, posjetitelji će imati priliku i nabaviti knjige po promotivnim cijenama.

MFK organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te potporu brojnih partnera poput Javne ustanove Športski objekti Split, Turističke zajednice Grada Splita, Foto kluba Split, HDS ZAMP-a i druge.
mfk

Vremenska prognoza:
  • Clear
   Now
   7°C
  • Intermittent clouds
   21.02.2019
   15°C / 8°C
  • Intermittent clouds
   22.02.2019
   16°C / 3°C