12. FEŠTA O’BOBA

03.05.2017

12. godinu za redom “Fešta o’boba”, najposjećenija kaštelanska gastronomska manifestacija, održat će se 13. svibnja na Brcu u Kaštel Kambelovcu.
Fešta se tradicionalno organizira s ciljem promocije starinske namirnice – boba kroz bogatu gastronomsku ponudu, a sve uz zabavu i druženje. Fešta o’boba opravdano nosi epitet ‘najposjećenije fešte u Kaštelima’ gdje se preko 2.500 porcija različitih jela s bobom podijeli tijekom dva sata. Degustacija jela započinje u 17:00 sati.
Ovom manifestacijom se žele povećati nasade boba u kaštelanskom polju i vrtovima, čime se ovoj namirnici, koja je prehranila generacije Kaštelana, želi vratiti značaj koji joj pripada.

Sve zainteresirane ekipe za sudjelovanje u Fešti mogu se do 11. svibnja prijaviti na broj mobitela 098/490-323.

Da podsjetimo, prošle godine 29 ekipa pripremalo je 36 jela od boba, a stručni žiri u sastavu Antuna Niševića, Nikole Tomića, Mišela Tokića i Ivana Pažanina, Jure Mule, Marija Kezele, ravnateljice SŠ Braća Radić, župnika don Stipana Šurlina i Ivana Grgantova su odabrali najbolja. Pažnju je privukla i zvijezda popularne RTL-ove emisije „Tri, dva, jedan, kuhaj“, Ivan Pažanin kao počasni član žirija koji je bio i više nego zadovoljan kušanim i viđenim.
‘Grand prix’ najboljim jelom proglašena je “sipa i bob” članova udruge Sv. Jeronim iz K.Gomilice. Najinovativnijim jelom na fešti proglašena je “punjena paprika” ekipe Diverzanti, a najboljim tradicionalnim jelom proglašen je “bob s kaštelanskim crljenkom” Marine Jurašin. Najkreativnije jelo je “pijana jetrica” kojeg su skuhali članovi Bratovštine Sv. Ivana, a simbolične nagrade otišle su ruke Pave Kravarića za “bakalar s bobom”, MK Sjene za “bob rock”, ekipi Ja i on za “bob s blitvom i mladim krumpirom” te udruzi Polantana.

BOB
Inače, bob kao namirnica jedinstvenog okusa je nutricionistički gledano visokokvalitetna i ljekovita biljka poznata u prehrani mediteranskih područja još od davnina. Bob je u prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, vitamina C i A zatim dijetalnih vlakana i proteina. Od minerala prisutni su bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalij, cink, željezo, selen i kalcij. Budući da ima visok udjel dijetalnih vlakana djeluje na zdravlje cijelog organizma, smanjuje kolesterol, uravnotežuje razinu glukoze u krvi, regulira probavu i jača imunitet. Posebnost boba je to što sadrži aminokiselinu L-DOPA, koja se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti.

bob

Vremenska prognoza:
  • Clear
   Now
   7°C
  • Intermittent clouds
   21.02.2019
   15°C / 8°C
  • Intermittent clouds
   22.02.2019
   16°C / 3°C